Огромен ореол от тайнствена червена светлина, сякаш излязла от научнофантастичен филм,

...
Огромен ореол от тайнствена червена светлина, сякаш излязла от научнофантастичен филм,
Коментари Харесай

Мистериозен червен кръг се появи в небето над Италия

Огромен ореол от тайнствена алена светлина, като че ли излязла от научнофантастичен филм, проблесна в небето над Италия. Мистериозният диск се появил и липсващ за секунди, заради което множеството хора са го пропуснали.

Явлението е уловено от фотографа Валтер Биното. Той успял да снима сияйния ореол в небето над град Посаньо, северна Италия, на 27-ми март, макар че това не е било точното местонахождение на феномена. Всъщност, кръгът с диаметър 360 км., се е появил над Централна Италия и Адриатическо море. Заради вероятността, в която е сниман, ореолът изглеждал сякаш е висящ над града.

Този феномен е прочут като ELVE. Това е електрически разряд, който се излъчва нагоре от върха на купесто-дъждовен облак по време на гръмотевична стихия, обясняват учените.

" Излъчване на светлина и доста нискочестотни разстройства, дължащи се на източници на електромагнитни импулси “, дават своето пояснение за феномена и от Spaceweather.

ELVE представлява необичаен тип стратосферно или мезосферно разстройване, резултат от интензивно наелектризиране при гръмотевична стихия. Червените кръгове се получават когато електромагнитните импулси, излъчени от гръмотевица, ударят йоносферата на Земята - йонизираната част от горната атмосфера, разпростряла се сред 80 и 644 км. над земята.

Заради краткотрайния им темперамент, тези тайнствени ореоли са " забележими “ единствено за обикалящите към Земята спътници. Това е и повода да са открити едвам през 1990 година, с помощта на камерите прикрепени върху галактическите совалки на НАСА. Според Spaceweather, снимката на Биното е най-хубавата на феномена, направена от Земята, описват от vesti.bg 

Биното счита, че ELVE се е образувал от електромагнитни импулси, генерирани от огромна гръмотевична стихия край Анкона, град на 280 км. югоизточно от Посаньо.

Обикновено, светкавиците не излъчват електромагнитни импулси, тъй като нямат задоволително електрически заряд. Но по време на тази стихия се е появила неизмеримо мощна мълния, 10 пъти по-силна от елементарните, която произвела електрическа ударна вълна, а тя блъснала йоносферата, споделят от Spaceweather. Когато електроните от електромагнитните импулси се блъснали в йоносферата, заредените частици намагнетизирали азотните атоми, което придало аления отблясък на кръга.

Биното е снимал стотици ELVE и сходни на тях преходни светлинни феномени, откогато почнал да ги снима през 2019 година, само че това е едно от най-големите, които е виждал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР